Πέμπτη, 05 12 2024

Η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται στο τυφλό, στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Έχει όπως λέει και η ονομασία της, σχήμα σκώληκα και αποτελεί τμήμα του παχέως εντέρου. Στην παιδική και εφηβική ηλικία περιέχει άφθονα λεμφοζίδια που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, η σκωληκοειδεκτομή παρ’όλα αυτά, δεν επηρεάζει την ανοσοβιολογική μας επάρκεια. Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί την συχνότερη χειρουργική πάθηση στη νεαρή ηλικία.

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως η οποία προκαλείται από απόφραξη του αυλού της, συνήθως από λεμφοζίδια ή κόπρανα και πιο σπάνια από ξένα σώματα. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεγμονής αυτής μπορεί να προκαλέσει νέκρωση και ρήξη του τοιχώματος της, με αποτέλεσμα το κοπρανώδες περιεχόμενο της να χυθεί στην κοιλιά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιτονίτιδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως χειρουργικά.   


Διάγνωση: Η κλινική εικόνα της σκωληκοειδίτιδας είναι πολλές φορές ύπουλη. Η ασαφής εκδήλωση της μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη διάγνωση και καθηστερημένη αντιμετώπιση της. Αρχικά εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του ομφαλού που συνοδεύεται με εμετό ή διάρροια και χαμηλό πυρετό. Στη συνέχεια ο πόνος γίνεται πιο έντονος και εντοπίζεται στο δεξιό κάτω τμήμα της κοιλιάς. Γενικά τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μοιάζουν με διάφορες άλλες καταστάσεις της κάτω κοιλίας, όπως γυναικολογικές παθήσεις, συμφύσεις, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα ή παθήσεις του παχέως εντέρου. Την διάγνωση, που γίνεται κυρίως με την εξέταση του ασθενούς, επιβεβαιώνουμε με εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική αίματος (λευκά αιμοσφαίρια), υπέρηχος κοιλίας ή ακόμη και έλεγχος με αξονική τομογραφία.


Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η σκωληκοειδεκτομή πρέπει να γίνεται άμεσα προτού η φλεγμονή εξελιχθεί σε περιτονίτιδα, η οποία αυξάνει την βαρύτητα του χειρουργείου καθώς και τις επιπλοκές του. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει και με ανοικτή και με λαπαροσκοπική μέθοδο. Κλασικά η σκωληκοειδεκτομή εκτελείται από μία μικρή τομή στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Στην εποχή, μας πολύ συχνά πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή δια μέσου τριών μικρών τομών στην κάτω κοιλιά και με την βοήθεια ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Με την λαπαροσκοπική προσπέλαση, όταν βέβαια αυτή είναι εφικτή, έχουμε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση και πιο καλό έλεγχο της κοιλιάς σε σχέση με την ανοικτή  σκωληκοειδεκτομή.