Δευτέρα, 20 05 2024

Κατώτερο Πεπτικό

Αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού με Αλλαντική τοξίνη

Αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού με Αλλαντική τοξίνη - Botox : θεραπεία αποτελεσματική, ανώδυνη και χωρίς νοσηλεία.

Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι μια συχνή πάθηση του πρωκτού η οποία ταλαιπωρεί τους ασθενείς λόγω του έντονου πόνου που προκαλεί. Σπανιότερα εκδηλώνεται και με αποβολή μικρής ποσότητας αίματος κατά την κένωση. Το κύριο όμως και βασανιστικό σύμπτωμα της είναι ο πόνος, κατά, και κυρίως μετά την αφόδευση.
Ο κύριος αιτιοπαθογενετικός παράγοντας της ραγάδας είναι η υπερτονία του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, η οποία δευτερογενώς προκαλεί τοπική ισχαιμία στην περιοχή, εμποδίζοντας την επούλωση της οξείας ραγάδας, μετατρέποντας την έτσι σε χρόνια.
Η σφιγκτηροτομή (μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα) είναι σήμερα η πλέον αποδεκτή χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της χρόνιας ραγάδας αφού ουσιαστικά αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος. Η αποτελεσματικότητα της σφιγκτηροτομής είναι στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα αλλά οι επιπλοκές της (ακράτεια-αποστήματα-συρίγγια), αν και σημαντικά λιγότερες από αυτές της διαστολής, είναι πολυ σοβαρές.
Οι νεώτερες, ελάχιστα επεμβατικές, τεχνικές αντιμετώπισης της χρόνιας ραγάδας εστιάζουν στη παροδική χαλάρωση του σφιγκτήρα, με μείωση της υπερτονίας του και λύση του σπασμού, δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο για να επουλωθεί η βλάβη.


 

Η "χημική" αυτή "σφιγκτηροτομή" επιτυγχάνεται με τοπική εφαρμογή νιτρογλυκερίνης ή με έγχυση αλλαντικής τοξίνης στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού.
Η αλλαντική τοξίνη -ευρέως γνωστή σε όλους μας ως Botox- παράγεται από το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulinum), δρα στους γραμμωτούς μύες και στους λείους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα και προκαλεί παροδική παράλυση τους. Η επακόλουθη μείωση της υπερτονίας του σφιγκτήρα αυξάνει δευτερογενώς την παροχή αίματος στην περιοχή βελτιώνοντας την διαδικασία επούλωσης της ραγάδας.
Η χρήση της αλλαντικής τοξίνης έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας με ποσοστά που κυμαίνονται στο 60-90%, ανάλογα με την μελέτη και την ποσότητα της τοξίνης που εγχύεται, ποσοστά τα οποία πλησιάζουν την αποτελεσματικότητα της κλασικής σφιγκτηροτομής.
Το κύριο πλεονέκτημα της έγχυσης αλλαντικής τοξίνης είναι η μεγάλη ασφάλεια της μεθόδου με πάρα πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών σε σχέση με την σφιγκτηροτομή. Η εμφάνιση ακράτειας σε αέρια και υγρά, που είναι η σημαντικότερη επιπλοκή της σφιγκτηροτομής (0-20%), εμφανίζεται σπανιότατα (3%) και πάντα παροδικά. Σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί μικρό αιμάτωμα ή απόστημα στην περιοχή της ένεσης, επιπλοκές που στην σφιγκτηροτομή μπορεί να φτάσουν και το 13%.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σε σχέση με την τοπική χρήση νιτρογλυκερίνης είναι η αποφυγή της καφαλαλγίας, που είναι συχνή παρανέργεια της νιτρογλυκερίνης, και η πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Η έγχυση της αλλαντικής τοξίνης - Botox - για την αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας του πρωκτού είναι πλέον η πρώτη γραμμή θεραπείας με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστες και αναστρέψιμες επιπλοκές. Η έγχυση του Botox γίνεται εύκολα και γρήγορα, με απλή μέθη χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Μπορεί να επαναληφθεί, σε περίπτωση υποτροπής της ραγάδας, και να μειώσει σημαντικά τους ασθενείς που υποβάλλονται σε έσω πλάγια σφιγκτηροτομή.

Αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού με Αλλαντική τοξίνη

Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι μια συχνή πάθηση του πρωκτού η οποία ταλαιπωρεί τους ασθενείς λόγω του έντονου πόνου που προκαλεί. Σπανιότερα εκδηλώνεται και με αποβολή μικρής ποσότητας αίματος κατά την κένωση. Το κύριο όμως και βασανιστικό σύμπτωμα της είναι ο πόνος, κατά, και κυρίως μετά την αφόδευση.  Ο κύριος αιτιοπαθογενετικός παράγοντας της ραγάδας είναι η υπερτονία του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, η οποία δευτερογενώς προκαλεί τοπική ισχαιμία στην περιοχή, εμποδίζοντας την επούλωση της οξείας ραγάδας, μετατρέποντας την έτσι σε χρόνια.

Η σφιγκτηροτομή (μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα) είναι σήμερα η πλέον αποδεκτή χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της χρόνιας ραγάδας αφού αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Ca Παχέως Εντέρου Χειρουργική αντιμετώπιση: Eξελίξεις και Παγίδες

(Παρουσίαση στην “Ογκολογική ημερίδα 2008”, Χαλκίδα 28/6/2008)

Η ραγδαία εξέλιξη της χειρουργικής του 20ου αιώνα επηρεάστηκε άμεσα από την εξέλιξη των βασικών επιστημών και της τεχνολογίας. Η εγχειρητική έφθασε σε πολύ ψηλό επίπεδο, έχοντας επιλύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα της.  Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής εξακολουθεί να τρέχει ακολουθώντας την πρόοδο της τεχνολογίας. Με την εφαρμογή όλο και πιο νέων μηχανημάτων και συσκευών έχουμε την αίσθηση ότι ο 21ος αιώνας θα μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα για: Ca Παχέως Εντέρου Χειρουργική αντιμετώπιση: Eξελίξεις και Παγίδες

Περιεδρικά συρίγγια

(Παρουσίαση στα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας 8/4/2005)

Τα περιεδρικά συρίγγια περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη το 430π.χ. Έκτοτε έχουν γραφεί πολλά για αυτά, και πάρα πολλοί ασθενείς έχουν ταλαιπωρηθεί από τις υποτροπές τους και από τις επιπλοκές στην προσπάθεια αντιμετώπισης τους. Ο Salmon το 1935 ίδρυσε το νοσοκομείο St Mark’s για “την αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων και άλλων πρωκτικών νόσων ”.

Διαβάστε περισσότερα για: Περιεδρικά συρίγγια