Δευτέρα, 20 05 2024

Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις

Παχυσαρκία

Ένα σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα στις μέρες μας είναι η παχυσαρκία η οποία στις αναπτυγμένες χώρες έχει λάβει πλέον χαρακτήρες επιδημίας.
Για να χαρακτηρίσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία χρησιμοποιούμε τον δείκτη σωματικής μάζας (BMI: Body Mass Index) ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους (σε κιλά) δια του τετραγώνου του ύψους (σε μέτρα) και μετριέται σε κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο (kg/m²). Γενικά, παχυσαρκία έχουμε όταν ο BMI υπερβεί τα 30 kg/m² και νοσογόνο παχυσαρκία όταν υπερβεί τα 40 kg/m².  Επίσης νοσογόνος μπορεί να χαρακτηριστεί και η παχυσαρκία όταν οι ασθενείς έχουν ΒΜΙ μεγαλύτερο των 35 και πάσχουν από συνοδές της παχυσαρκίας νόσου.

Η παχυσαρκία επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης των πιο κάτω παθήσεων:

Διαβάστε περισσότερα για την Παχυσαρκία

Ήπαρ

Το ήπαρ ή πιο κοινά το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο της κοιλιάς και βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της. Το ήπαρ εκτός από την παραγωγή της χολής είναι υπεύθυνο για μια πληθώρα μεταβολικών και βιοχημικών διεργασιών και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως το ‘βιολογικό εργαστήριο’ του οργανισμού.
Με τις λειτουργίες αυτές συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στην σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης ένα φίλτρο των κοιλιακών οργάνων αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς, γεγονός που εξηγεί τις ηπατικές μεταστάσεις από τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

 

Διαβάστε περισσότερα για το Ήπαρ

Παθήσεις του παχέως εντέρου

Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ξεκινά από δεξιά με το τυφλό και το ανιόν κόλον, συνεχίζει οριζόντια με το εγκάρσιο κόλον, αριστερά με το κατιόν κόλον και το σιγμοειδές και καταλήγει με το ορθό στον πρωκτό. Το παχύ έντερο απορροφά νερό και ηλεκτρολύτες από τα υπολείματα των τροφών τα οποία αποθηκεύει και προωθεί στον πρωκτό όπου και αποβάλλονται με την μορφή κοπράνων. Για να πραγματοποιήσει την μετατροπή των άπεπτων τροφών σε κόπρανα το παχύ έντερο έχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα η οποία πολλές φορές ταλαιπωρεί τους ασθενείς ως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα για τις :Παθήσεις του παχέως εντέρου

Γαστρεκτομή

Το στομάχι είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς, δέχεται τις τροφές από τον οισοφάγο, τις αποθηκεύει, αρχίζει τις λειτουργίες της πέψης και της απορρόφησης τους και τις προωθεί στο λεπτό έντερο. Για να γίνουν όλες αυτές οι λειτουργίες ο στόμαχος παράγει υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη και διάφορα άλλα ένζυμα και ορμόνες.  Προκειμένου να αναμείξει και να προωθήσει τις τροφές έχει μια ιδιόμορφη κινητικότητα, όπως επίσης έχει πλούσια αγγείωση και ιδιαίτερη νεύρωση.

Διαβάστε περισσότερα για Γαστρεκτομή