Τρίτη, 25 06 2024

Γενική Χειρουργική

Έλκη δέρματος

Κατακλίσεις (έλκος πίεσης)
Ένα έλκος πίεσης (έλκος από κατάκλιση) είναι μια τοπική εξέλκωση στο δέρμα ή/και τον υποκείμενο ιστό, συνήθως πάνω από οστικές προεξοχές. Αυτός ο τύπος έλκους είναι το αποτέλεσμα πίεσης ή πίεσης σε συνδυασμό με διάτμηση. Η πίεση που ασκείται τοπικά εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί καταστροφή των κυττάρων, νέκρωση των ιστών και ανάπτυξη ελκών. Οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου ή τα κλινήρη άτομα (για παράδειγμα έπειτα από εγχείρηση ή τραυματισμό) είναι περισσότερο επιρρεπή.

Διαβάστε περισσότερα: Έλκη δέρματος

Αποκατάσταση βουβωνοκηλών με τοπική αναισθησία χωρίς μετεγχειρητική νοσηλεία

Η χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των χειρουργών, παρότι έχει περάσει από πολλά στάδια εξέλιξης, έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνικές και εντέλει, έχει καθιερωθεί τόσο πολύ η χρήση των συνθετικών πλεγμάτων. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε στην αντιμετώπιση των βουβωνοκηλών, ανεξαρτήτως χειρουργικής τεχνικής, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, χωρίς νοσοκομειακή μετεγχειρητική νοσηλεία και έξοδο του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα για: Αποκατάσταση βουβωνοκηλών με τοπική αναισθησία χωρίς μετεγχειρητική νοσηλεία

Ενδομητριώματα κοιλιακού τοιχώματος

Ενδομητρίωση είναι η κατάσταση κατά την οποία ιστός λειτουργικού ενδομητρίου εντοπίζεται έξω από την μήτρα. Η συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας φτάνει μέχρι και το 15%. Συνηθέστερη εντόπιση της είναι η πυελική κοιλότητα παρόλο που έχει περιγραφεί η παρουσία της σχεδόν σε όλες τις κοιλότητες και όργανα του σώματος συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστεως, του λεπτού και παχέως εντέρου, των νεφρών, του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως επίσης και εντός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Διαβάστε περισσότερα για:Ενδομητριώματα κοιλιακού τοιχώματος

Καρκίνος Μαστού : Επιδημιολογία – Επίπτωση – Θνητότητα

(Παρουσίαση στην “Ογκολογική ημερίδα 2009”, Ερέτρια 27/6/2009)

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό με περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις τον χρόνο παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες (περίπου 375000/ έτος).  

Διαβάστε περισσότερα για: Καρκίνος Μαστού : Επιδημιολογία – Επίπτωση – Θνητότητα