Δευτέρα, 20 05 2024

Ανώτερο Πεπτικό

Καρκίνος στομάχου: Σταδιοποίηση – Χειρουργική Θεραπεία

(Παρουσίαση στην “Ογκολογική ημερίδα 2002”, Χαλκίδα 22/6/2002)

Το γαστρικό αδενοκαρκίνωμα ή πιο απλά ο γαστρικός καρκίνος είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος με περισσότερες του ενός εκατομμυρίου νέες διαγνώσεις και 800000 θανάτους ετησίως. Παρότι η χειρουργική εκτομή παραμένει η μοναδική δυνητικά θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και παρότι πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε που ο Billroth και ο  Schlatter πραγματοποίησαν την πρώτη υφολική και ολική γαστρεκτομή αντίστοιχα, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στους χειρουργούς σε σχέση με την έκταση της εκτομής, τον λεμφαδενικό καθαρισμό και τις τεχνικές αποκατάστασης του καρκίνου του στομάχου. Οι αντιθέσεις αυτές επεκτείνονται δυστυχώς και στα συστήματα σταδιοποίησης της νόσου τα οποία έχουν αλλάξει πολλές φορές και δεν είναι όμοια στις δυτικές χώρες και στην Ασία.

Διαβάστε περισσότερα για: Καρκίνος στομάχου: Σταδιοποίηση – Χειρουργική Θεραπεία

Εκκολπώματα Zenker: Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση

(Παρουσίαση στo “ ESE-GEEMO meeting”, Leuven 30/11/2006 – 2/12/2006)

Τα φαρυγγοοισοφαγικά εκκολπώματα ή όπως πιό συχνά αποκαλούνται, εκκολπώματα Zenker, είναι σπάνιες καλοήθεις παθήσεις του ανώτερου οισοφάγου. Στα εκκολπώματα Zenker παρουσιάζεται πρόπτωση του φαρυγγικού βλεννογόνου δια του οπισθίου φαρυγγικού τοιχώματος, μεταξύ του κρικοφαρυγγικού μυός και του κάτω φαρυγγικού σφιγκτήρα. Είναι εκκολπώματα εξ ώσεως που οφείλονται σε λειτουργικούς ή ανατομικούς λόγους. Το κυριότερο αίτιο που τα προκαλεί είναι η δυσλειτουργία του άνω οισοφαγικού σφιγκτήρα η οποία έγκειται σε υπερτονία, ανεπαρκή χάλαση ή κακό συντονισμό με τον φάρυγγα κατά την διαδικασία της κατάποσης. Επίσης πιθανολογούνται ανατομικές αιτίες όπως ίνωση του κρικοφαρυγγικού μυός ή εκ γενετής αδυναμία του τριγώνου του Killian.

Διαβάστε περισσότερα για: Εκκολπώματα Zenker: Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση

Διαστοματική θολοπλαστική EsophyX

Αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ χωρίς χειρουργική τομή

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στις δυτικές χώρες. Μέχρι και 10% των ασθενών εμφανίζουν συμπτώματα σε καθημερινή βάση και 25-30% μιά φορά τον μήνα. Η νόσος ευθύνεται μεταξύ άλλων και για την αύξηση του καρκίνου του οισοφάγου, ο οποίος είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους και θανατηφόρους καρκίνους του πεπτικού. Η νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος Διαστοματικής θολοπλαστικής EsophyX είναι η απάντηση! Οι ανατομικές αλλαγές της γαστροοισοφαγικής συμβολής προκαλούν δυσλειτουργία της γαστροοισοφαγικής βαλβίδας η οποία είναι ο κύριος παράγοντας αποτροπής της παλινδρόμησης. Η χρήση φαρμάκων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου, δεν αντιμετωπίζει την πρωταρχική της αιτία.Η εναλλακτική λύση είναι η χειρουργική θεραπεία, που στην εποχή μας είναι κατά κύριο λόγο η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen.

Διαβάστε περισσότερα για: Διαστοματική θολοπλαστική EsophyX

Καρκίνος στομάχου: η σημασία της ριζικής εκτομής

(Παρουσίαση στην “Ογκολογική ημερίδα 2010”, Ερέτρια 3/7/2010)

Τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου, με σημαντικότερο την ευρεία εφαρμογή της γαστροσκόπησης, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του. Παρά την επίσης σημαντική προόδο στις ειδικότητες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η μόνη δυνητικά θεραπευτική επιλογή για τον γαστρικό καρκίνο είναι η χειρουργική. Η έκταση της χειρουργικής εκτομής, προκειμένου να είναι δυνητικά θεραπευτική, απαιτεί R0 εκτομή. Ως R0 εκτομή ορίζεται η ευρεία τοπική εκτομή του πρωτοπαθούς όγκου με en bloc συναφαίρεση των λεμφαδένων του, καθώς και εκτομή κάθε άλλης εντόπισης της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα για: Καρκίνος στομάχου: η σημασία της ριζικής εκτομής