Δευτέρα, 20 05 2024

Ανοικτές επεμβάσεις - Κλασική χειρουργική

Παθήσεις του Ήπατος

liver dis1Το ήπαρ ή πιο κοινά το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο της κοιλιάς και βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της. Το ήπαρ εκτός από την παραγωγή της χολής είναι υπεύθυνο για μια πληθώρα μεταβολικών και βιοχημικών διεργασιών και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως το ‘βιολογικό εργαστήριο’ του οργανισμού. Με τις λειτουργίες αυτές συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στην σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης ένα φίλτρο των κοιλιακών οργάνων αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς, γεγονός που εξηγεί τις ηπατικές μεταστάσεις από τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Χειρουργικές παθήσεις του ήπατος

Οι πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι οι κύστεις, τα αποστήματα, ο εχινόκοκκος, οι καλοήθεις (αιμαγγειώματα, αδενώματα) και κακοήθεις όγκοι (πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί καρκίνοι) και τα τραύματα του ήπατος. Οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται κατά κανόνα από εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες με διάφορες χειρουργικές τεχνικές οι οποίες συνήθως γίνονται ανοικτά.  

Διαβάστε περισσότερα: Παθήσεις του Ήπατος

Παθήσεις του παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι όπως και το ήπαρ, ένας από τους αδένες του πεπτικού συστήματος. Βρίσκεται σε δυσπρόσιτη εγχειρητικά θέση στο οπίσθιο τμήμα της άνω κοιλίας. Η λειτουργία του διακρίνεται σε εξωκρινή και ενδοκρινή. Εξωκρινής είναι η έκκριση παγκρεατικών ενζύμων τα οποία συμβάλουν στην πέψη των τροφών. Ενδοκρινής είναι η έκκριση διαφόρων ουσιών – ορμονών με κυριότερη την ινσουλίνη. Επίσης παράγει γλυκαγόνη και σωματοστατίνη. Με την ενδοκρινή λειτουργία του, το πάγκρεας ρυθμίζει κυρίως τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η κοινή και σημαντική πάθηση που σχετίζεται με την ινσουλίνη, είναι ο γνωστός μας σακχαρώδης διαβήτης. Οι παθήσεις του παγκρεάτος που είναι δυνατόν να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση είναι η παγκρεατίτιδα, κάποιες από τις επιπλοκές της και ο καρκίνος.

Διαβάστε περισσότερα: Παθήσεις του παγκρέατος

Σπλήνας

spleen1

Σπληνεκτομή

Ο Σπλήνας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλιάς, έχει μέγεθος γροθιάς και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια. Τραυματίζεται πιο συχνά από κάθε άλλο ενδοκοιλιακό όργανο αφού είναι πολύ εύθρυπτο και ευάλωτο στις κακώσεις της κοιλιάς. Δεν είναι σπάνιο στα τροχαία να τραυματίζεται ο σπλήνας και να προκαλεί ενδοκοιλιακή αιμορραγία,

Διαβάστε περισσότερα: Σπλήνας

Καρκίνος του Οισοφάγου

Ο οισοφάγος είναι ένα όργανο που μοιάζει με σωλήνα και αποτελεί το αρχικό τμήμα του πεπτικού μας συστήματος. Μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι, ξεκινώντας από τον τράχηλο, περνώντας από τον θώρακα και φτάνοντας στην κοιλιά. Η πορεία και η θέση του (έρχεται σε επαφή με ζωτικά όργανα, καρδιά, μεγάλα αγγεία, τραχεία) καθιστούν τις επεμβάσεις σ’αυτόν δύσκολες και επικίνδυνες.
Ο καρκίνος, που είναι η συχνότερη κακοήθης πάθηση του οισοφάγου,  είναι ευτύχώς σπάνια νόσος αφού αποτελεί ένα από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους. Για την αναπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες με συχνότερους το κάπνισμα, το οινόπνευμα, την αχαλασία, τα εγκαύματα και τον οισοφάγο Barrett. Ο οισοφάγος Barrett θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση και οφείλεται σε χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε περισσότερα: Καρκίνος του Οισοφάγου