Τρίτη, 31 01 2023

 

 

Τα γυναικεία έσω γεννητικά όργανα βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και περιλαμβάνουν την μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Αρκετές από τις παθήσεις τους αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά με την λαπαροσκοπική χειρουργική. Οι καταστάσεις αυτές είναι συνήθως η ενδομητρίωση, οι κύστες των ωοθηκών και τα ινομυώματα της μήτρας. Επίσης, συχνά γίνεται διαγνωστική λαπαροσκόπηση για διερεύνηση αδιάγνωστων καταστάσεων ή για λήψη βιοψιών.

 

 Κύστη Ωοθήκης

Οι κύστες των ωοθηκών συνήθως προέρχονται από ωοθυλάκια που δεν συμπλήρωσαν φυσιολογικά τον κύκλο τους.  Συνήθως οι κύστες αυτές δεν προκαλούν προβλήματα, μπορεί όμως να αυξηθούν σε μέγεθος ή να αιμορραγήσουν. Επίσης μπορεί να συστραφούν ή να σπάσουν, καταστάσεις που είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.  Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι πόνος ή βάρος στην κάτω κοιλία. Τις περισσότερες φορές οι κύστες των ωοθηκών εξαφανίζονται από μόνες τους χωρίς θεραπεία, και συχνά αντιμετωπίζονται από τους γυναικολόγους με αντισυλληπτικά χάπια. Η χειρουργική παρέμβαση είναι απαραίτητη στις επιπλοκές ους και γίνεται λαπαροσκοπικά.

 

 

 

 

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια σχετικά συχνή πάθηση των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται σε μη φυσιολογικές θέσεις μέσα στην κοιλιά, όπως στην έξω επιφάνεια της μήτρας, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες και στο περιτόναιο. Οι άτυπες αυτές εστίες του ενδομητρίου επηρεάζονται από τις ορμόνες της γυναίκας και προκαλούν πόνο, δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) και ανωμαλίες του γενετικού κύκλου και της περιόδου.  Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ενδοκοιλιακές συμφύσεις και ελάττωση της γονιμότητας της γυναίκας. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά και συχνά κατά την διάρκεια της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.  Με τρεις μικρές τομές αφαιρούνται οι εστίες της ενδομητρίωσης από την κοιλιά. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο και η πιθανότητα υποτροπής πολύ μικρή. Η φαρμακευτική αγωγή είναι επίσης απαραίτητη στις καταστάσεις αυτές.

 

 

 

Ινομυώματα της Μήτρας

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας.  Αναπτύσσονται συχνά στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλούν αιμορραγία και βάρος ή πόνο στην κάτω κοιλία. Επίσης είναι μια από τις αιτίες που επηρεάζουν την γονιμότητα. Τα μικρά ινομυώματα χρειάζονται απλώς παρακολούθηση αλλά όταν αυξάνονται σε μέγεθος και σε αριθμό, ή όταν προκαλούν συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή γίνεται μέσω 3-4 μικρών τομών και με ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία αφαιρούνται οι όγκοι αυτοί από την επιφάνεια της μήτρας.  Οι ασθενείς αναρρώνουν πολύ γρήγορα, έχουν ελάχιστες επιπλοκές και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

 

 

l28

Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση


Διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι η διαδικασία κατά την οποία μπαίνουμε και ελέγχουμε την κοιλιά με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία για να διαγνώσουμε από τι πάσχει ο ασθενής. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει για κάθε πάθηση της κοιλιάς για την οποία δεν υπάρχει οριστική διάγνωση, συνήθως όμως γίνεται για γυναικολογικές καταστάσεις όπως πόνο στην κάτω κοιλία, υποψία ενδομητρίωσης ή κακοήθειας. Κατά την λαπαροσκόπηση εκτός από την διάγνωση πραγματοποιείται και θεραπευτική παρέμβαση όπως αντιμετώπιση μιας κύστης, αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης ή λήψη βιοψιών από ύποπτες για καρκίνο περιοχές.