Τετάρτη, 01 02 2023

Το ήπαρ ή πιο κοινά το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο της κοιλιάς και βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της. Το ήπαρ εκτός από την παραγωγή της χολής είναι υπεύθυνο για μια πληθώρα μεταβολικών και βιοχημικών διεργασιών και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως το ‘βιολογικό εργαστήριο’ του οργανισμού.
Με τις λειτουργίες αυτές συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στην σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης ένα φίλτρο των κοιλιακών οργάνων αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς, γεγονός που εξηγεί τις ηπατικές μεταστάσεις από τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

 

Ηπατική Χειρουργική
Οι πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι οι κύστεις, τα αποστήματα, ο εχινόκοκκος, και οι καλοήθεις (αιμαγγειώματα, αδενώματα) και κακοήθεις όγκοι (πρωτοπαθείς ή
μεταστατικοί καρκίνοι). Οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται κατά κανόνα από εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες με διάφορες χειρουργικές τεχνικές οι οποίες συνήθως γίνονται ανοικτά.

 

 

Λαπαροσκοπική Ηπατική Χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική και οι τεχνικές της έχουν περιορισμένη εφαρμογή στις ηπατικές παθήσεις. Λαπαροσκοπικά επεμβαίνουμε στο ήπαρ για να αντιμετωπίσουμε μια κύστη, για να πάρουμε ένα μικρό τμήμα για βιοψία ή για να πραγματοποιήσουμε μια άτυπη περιορισμένη ηπατεκτομή. Επίσης με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση έχουμε την δυνατότητα να διαγνώσουμε βλάβες, και να πάρουμε βιοψίες σε καταστάσεις που παλαιότερα θα έπρεπε να επέμβουμε ανοικτά.
Μια άλλη δυνατότητα που μας δίνει η λαπαροσκοπική προσπέλαση του ήπατος είναι καταστροφή όγκων με ραδιοσυχνότητες ή άλλες μοντέρνες τεχνικές σε ασθενείς οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε τόσο βαριές επεμβάσεις όπως είναι οι ηπατεκτομές.